Reguli de igiena personala

18 iunie 2020 0
spalat-pe-maini.jpg

Sa inveti copilul bazele unei igiene corecte este foarte important pentru sanatatea si curatenia lui. Regulile de igiena nu doar protejeaza impotriva infectiilor, ci de asemenea il invata reguli de ingrijire personala.

In mod special este importanta pastrarea unei igiene corecte la copiii mici si din scoala primarain special spalatul mainilor, deoarece ei petrec foarte mult timp in contact apropiat in clasa, impartind totul, de la banci si pana la germeni. Si pe cand scolarul tau mic ajunge la adolescenta, schimbarile hormonale vor duce la cresterea productiei de grasimi in piele si la intensificarea mirosului corporal. Atunci vei fi bucuros ca ai reusit sa-l inveti si sa-i insufli din timp grija pentru sanatate si igiena.

Invata-l cum sa-si spele corect mainile

Cea mai importanta regula de igiena pentru sanatate este invatarea copilului sa-si spele mainile, in special dupa ce se intoarce acasa de la scoala sau de la joaca si inainte de a manca. Spalarea mainilor este, fara nici o indoiala, una dintre cele mai bune metode de prevenire a inmultirii germenilor si a bolilor.

Copiilor mici, de scoala primara, poate trebuie sa le reamintesti din cand in cand sa nu stropeasca sau sa nu se joace, sau sa se spele bine, poate va tine mainile in apa pret de doua secunde si gata. Asigura-te ca foloseste sapun si sapuneste mainile cel putin 15 secunde (cu robinetul inchis, ca sa economisiti apa), apoi se clateste cu apa.

Invata-l cum sa se acopere cand tuseste sau stranuta

Germenii se pot deplasa departe si repede cand cineva stranuta sau tuseste. Invata-ti copilul sa se obisnuiasca sa-si acopere nasul si gura cu un servetel cand tuseste sau stranuta (sau chiar mana daca nu reuseste sa-si scoata servetelul destul de repede).

Reaminteste-i sa nu isi atinga ochii sau gura si sa nu se scobeasca in nas

Germenii intra mai usor in corp prin membranele mucoase al ochilor, nasului sau prin gura.

Incurajeaza-l sa mentina o buna igiena dentara

Copiii prescolari si scolari mici au indemanarea necesara sa se spele corect pe dinti singuri (chiar daca tu tot mai vrei sa il ajuti pana pe la 6 – 7 ani). Invata-l sa-si faca un obicei de a-si curata dintii cu ata dentara, iar daca are respiratia urat mirositoare, invata-l cum sa-si curete limba cu dosul periutei de dinti.

Fa rost de un timer (temporizator) dragut, ca sa il faci sa se perieze pe dinti mai mult timp, ceva in genul unei clepsidre dragute, umpluta cu nisip albastru.

Fixeaza un timp regulat pentru baie

Multi parinti gasesc ca baia de seara este o metoda placuta de relaxare inainte de culcare. Si baia de seara usureaza diminetile pline de graba. Unii copii prefera sa faca dus, care de asemenea economisesc timp in serile sau diminetile de zi de scoala. Facand dus poti economisi si apa. Multi copii pot sa faca singuri dus incepand de pe la sase ani.

Poate iti vei dori sa-l supraveghezi, sa-l ajuti sa se samponeze sau sa se clateasca, pana cand va sti sa le faca singur. Mai trebuie sa te asiguri ca vei pune un covoras de baie care nu aluneca, ca sa eviti accidentele pe dusumeaua uda.

Actionează mereu cu precautie in ceea ce privesc regulile de igiena si siguranta deoarece copiii mici mereu vor sa stie ce se ascunde in spatele interdictiilor!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


© S.C.U.C. "Grigore Alexandrescu"

More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors