Concertul ”Salvează pianul copilărirei”, 8 iunie 2023 – Comunicat posteveniment

16 iulie 2023 0
DSC_2669-1200x1793.jpg

Bună seara și Bine ați venit în acordurile cunoscute ale lui Beethoven Fur Elise!

Vă mulțumesc pentru prezența din seara aceasta la concertul organizat de Fundația Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” care are la bază finalizarea proiectului ”Salvează pianul copilărirei”.

Acesta a început în anul 2018 când am descoperit pianul și am aflat istoria acestuia. Pianul a ajuns în spitalul nostru de la Spitalul Caraiman unde fusese donat de către Fundația Rockefeller în onoarea prof. George Emil Palade, în anii 1970. Îi mulțumesc cu această ocazie dl. prof.dr. Radu Palade, invitat de onoare.

Pianul marca Bössendorfer din 1850, un adevărat Mercedes al pianelor, era într-o stare avansată de degradare și nu i se găsea nicio utilitate. Cu ajutorul campaniei de promovare susținută de Prima TV și cu ajutorul sponsorilor Hidroelectrica SA, Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” București, Visual Espert SRL și mulți alții (prieteni, rude, pacienți) am reușit să strângem fondurile necesare pentru a-l recondiționa. Echipa ”Reparații piane” condusă de dl. Tudor Traian a reușit, cu migală și răbdare, să redea viața instrumentului.

Acest concert se dorește a fi începutul unui nou proiect ”Terapia prin muzică la Grigore” care se adresează copiilor bolnavi dar și părinților, personalului medical și tuturor celor care trec pragul spitalului nostru, cunoscută fiind puterea vindecătoare a muzicii. Dorim astfel să creem în spital un ambient plăcut care să ajute copiii și părinții să treacă mai ușor peste greutățile cu care se confruntă.

Mulțumesc pentru sprijinul acordat: conducerii spitalului, prof.dr. Ulmeanu care ne-a furnizat informațiile necesare demarării proiectului, Prima TV, sponsorilor menționați anterior dar și celor care au sponsorizat concertul (Lanto Comunication, Dr. Phyto, Ana Pan, Hotel Capital Plaza, Florăria Dadoo), consiliului director al Fundației și administrației, colegilor membrii fondatori ai fundației, medicilor rezidenți voluntari. Nu pot să nu îl amintesc pe regretatul prof.dr. Orășeanu Dumitru fără de care fundația nu ar fi existat și a cărui zi de naștere  în data de 8 iunie.

DSC_2639
DSC_2645
DSC_2671
DSC_2526
DSC_2602
DSC_2557
DSC_2593
DSC_2596
DSC_2649
DSC_2650
DSC_2669

Pianul are suflet ….. împreună l-am readus la viață!

Prof. Dr. Ulmeanu Coriolan a relatat din istoria Spitalului Grigore Alexandrescu, atât medicală cât și muzicală. Prof.dr. Radu Palade a amintit de doamna dr. Constanța Palade, pediatru oncolog la Spitalul Caraiman, cunoscută în lumea medicală, un adevărat profesionist dar și o pianistă recunoscută, pasionată de muzică și care susținea concerte la pianul pe care noi astăzi îl inaugurăm.

Prof.dr. Ulici Alexandru a susținut proiectul nostru și a propus continuarea concertelor caritabile în cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu, amintind relația specială care există între medicină și muzică.

În deschiderea concertului a interpretat la pian Preludiul de Bach, David Oprescu, 11 ani, fost pacient al spitalului. Surpriza concertului a fost fetița Maria Magdalena, în vârstă de 13 ani, care a intrepretat Beethoven, Oda bucuriei. Aceasta era internată în cursul dimineții în secția pediatrie 2, cu o afecțiune acută, nevăzătoare și și-a exprimat dorința de a participa la concert. Practica pianul de 3 luni, iar duminică urma să aibă un concert la care nu putea participa.

Domnul Dorin Ioniță, Lanto Comunication, a pregătit programul muzical al concertului și ne-a prezentat invitații. Alexandru Răileanu și Gabriel Stănescu, cunoscuți în lumea muzicii, au interpretat la pian și vioară într-un dialog muzical încântător piese cunoscute de muzică clasică, vals, tango, jazz, muzică de film, piese la patru mâini etc.

Prima piesă intrepretată (Ennio Morricone – Chi Mai, din filmul Le Professionnel) a fost dedicată prof.dr. Ulmeanu, care în urmă cu 30 de ani îl tratase pe Gabriel Stănescu în Spitalul Grigore Alexandrescu, iar întâlnirea dintre cei doi a fost o adevărată surpriză.

Bis-ul a fost Balada lui Ciprian Porumbescu intrepretată excepțional la pian și vioară de cei doi muzicieni.

La finalul concertului a avut loc un cocktail sponsorizat, iar pianul a fost în atenția publicului, medici, invitați și copii intrepretând piese cunoscute. La concert au participat aproximativ 70 de persoane, din public făcând parte managerul spitalului prof.dr. Ulici Alexandru, prof.dr. Ulmeanu Coriolan, prof.dr. Enescu Dan Mircea, prof.dr. Radu Palade, medici, asistente, personal al spitalului, reprezentanți ai sponsorilor și nu în ultimul rând, pacienți copii internați în spital împreună cu mamele lor.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


© S.C.U.C. "Grigore Alexandrescu"

More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors