7 reguli de aur in igiena personala

18 iunie 2020 0
logo-spital.png

Vremea schimbatoare, praful din casa si de afara si interactiunile cu diverse persoane pe parcursul unei zile aduc microbi. De aceea, micutii au nevoie sa invete cateva reguli de igiena de baza si cum sa le aplice.

Chiar daca acasa pastrezi constant curatenia, bacterii noi apar mereu. In plus, copilasul tau mai si iese afara, fie in parc, fie la scoala sau la gradinita. De fapt, din momentul in care micutul tau intra in prima sa comunitate (gradinita), se expune automat la microbii altor copii – fac schimb de jucarii, se joaca prin curte, se pupa etc.

Ce poti face ?

Nu ai cum sa il veghezi pe cel mic in fiecare moment si nici nu trebuie. De asemenea, nici nu trebuie sa pici in extrema „curateniei absolute” sau a ipohondriei. Cert este ca nu ai cum sa previi chiar orice raceala sau viroza.

Totusi, ai o solutie la indemana pentru a-l invata pe copilul tau sa se protejeze singur: invata-l cateva reguli de igiena personala. Un copilas curat va fi intotdeauna mai sanatos!

Incepi prin a-i explica si a-i arata cum sa se ingrijeasca, dar, incetul cu incetul, lasa-l pe el sa se descurce singur. Astfel, pe masura ce va creste, va invata importanta unei igiene corecte, atat pentru el insusi, cat si pentru cei din jur

Ne spalam pe maini

Prima regula, din care provin si celelalte, este spalatul pe maini cu apa si sapun. Prin manute se iau cele mai multe bacterii. De exemplu, atunci cand cel mic tocmai a venit din parc si, odata ajuns acasa, primul lucru pe care il face este sa manance niste biscuiti. De aceea, este esential sa il inveti pe copilas cum si cand sa se spele pe maini.

In primul rand, este bine daca spalarea dureaza cam 15-30 de secunde. Pentru a „cronometra” activitatea, iti propun sa il inveti un cantecel special pentru spalat pe maini. Pana cand a terminat de fredonat, s-a si clatit.

Apoi, invata-l cum sa isi frece atat mainile (palmele, degetele, unghiile – in unghii ramane multa mizerie), cat si incheieturile. Arata-i cum sa se sapuneasca bine de tot si cum sa se clateasca. La sfarsit, va stergeti impreuna mainile pe un prosop, pana cand le-ati uscat de tot.

Cel mic mai are nevoie sa invete si cand sa se spele pe maini. Principalele cazuri ar fi: inainte si dupa mese, dupa ce a fost la toaleta, dupa ce duce gunoiul, dupa ce a stranutat sau si-a sters nasul si dupa ce se intoarce de la gradinita/scoala sau din parc. De asemenea, daca aveti un animal de companie, este bine ca toti membrii familiei sa se spele dupa ce au mangaiat sau s-au jucat cu el.

Tot la acest capitol, intra si bagatul degetelor in gura si in nas, rosul unchiilor sau cand copilul isi freaca ochii cu mainile. Explica-i micutului tau de ce sunt nesanatoase si chiar respingatoare aceste gesturi.

Facem baie

Cand vine timpul de facut baie, copiii se fac nevazuti. Nu stiu daca se aplica acelasi principiu ca in „Vrajitorul din Oz”, atunci cand vrajitoarea cea rea s-a topit din cauza apei, dar un lucru este cert: de cele mai multe ori, cei mici se feresc de cada cu apă.

Totusi, le poti face experienta mai placuta. Adu jucarii speciale pentru baie, jucati-va cu baloane de sapun, stropiti-va. Arata-i cat de distractiva poate fi o baie!

Stabileste o rutina pentru baia zilnica. De exemplu, ii poti propune sa aleaga intre a face baie seara, inainte de culcare, sau dimineata, inainte sa plecati de acasa.

La fel cum am spus si la punctul de mai sus, asigura-te ca isi curata bine tot corpul, inclusiv pe picioare, la subrate si in spatele urechilor (punctele „uitate” de majoritatea micutilor).

Ne ingrijim parul

Desi intra tot la facut baie, spalatul pe cap este o situatie mai aparte si mai complicata. Incurajeaza-ti copilul sa isi curete parul si scalpul cam de doua ori pe saptamana. Este foarte important sa se spele cat mai bine pe cap pentru a evita matreata, parul degradat si urat mirositor sau probleme de scalp.

Alege un sampon special pentru copii – va fi mai putin toxic si va descurca mai bine parul. Iar dupa o spalare temeinica, nu uita sa ii arati cum sa se usuce cat mai bine, astfel incat sa nu prinda vreo raceala.

Ingrijirea parului mai inseamna si pieptanarea sa. In cazul fetelor, acest aspect le va ajuta sa evite parul incalcit si ciufulit. De asemenea, cam la o luna sau doua, incearca sa iti duci copilul la coafor sau frizer. Este bine sa tunzi varfurile in mod regulat.

Atentie! Evita sa iti speli copilul prea des pe cap – poate duce la mancarimi, un scalp uscat si poate elimina stratul protectiv de ulei natural din par.

O frica mare, legata de par, este reprezentata de paduchi. Paduchii se transmit foarte rapid (mai ales la gradinita si la scoala), prin palarii, perii sau agrafe imprumutate si atingerea parului. Controleaza-i scalpul micutului tau pentru a vedea daca depistezi paduchi. In caz ca are, exista produse ce te pot ajuta sau poti vorbi cu medicul pediatru pentru un tratament.

Ne spalam pe dinti

Igiena orala este un alt element de baza. Ajuta-l pe cel mic sa previna cariile si deteriorarea dintilor, invatandu-l cum sa se spele pe dinti – pe ambele maxilare si de doua ori pe zi (dimineata si seara). Ai grija ca periuta sa aiba perii moi si schimb-o la fiecare trei luni. In cazul copiilor mai maricei, poti sa le arati si cum sa foloseasca ata dentara.

Obisnuieste-ti copilul de mic sa mearga la dentist. Cresterea dintilor (mai ales dupa ce au cazut cei de lapte) trebuie monitorizata, pentru a vedea daca apare vreo problema.

Ne imbracam in haine curate

De ce nu poate purta aceeasi pereche de chiloti doua zile la rand? De ce trebuie sa isi schimbe sosetele, tricourile sau chiar si pantalonii? Cred ca ii poti raspunde cu usurinta la aceste intrebari. Microbii adunati in timpul zilei se aduna si pe hainute. In plus, nu vrei sa primeasca o porecla precum „Picioare Puturoase”, nu?

Ne destupam urechile

Ceara care se formeaza in urechi, daca nu este scoasa, poate afecta foarte grav urechea – auzul copilului ar avea de suferit. Astfel, invata-l cum sa isi curete urechile cu vata sau apa si sapun.

In caz ca stranutam sau tusim

Tot la regulile de igiena de baza intra si stranuturile. Micutul tau are nevoie sa invete de ce este de preferat sa stranute sau sa tuseasca intr-un servetel (sau o batista, desi aceasta strange microbii, in timp ce servetelele sunt de unica folosinta).

Nu trebuie sa omori toti microbii. Unii sunt chiar necesari pentru intarirea sistemului imunitar. Ceea ce este necesar totusi este sa il sprijini pe copilul tau in a trai o viata curata si sanatoasa. Daca nu il inveti de mic aceste deprinderi, in viitor ii va fi greu sa mai invete cum sa se ingrijeasca.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


© S.C.U.C. "Grigore Alexandrescu"

More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors