Primul spital de copii din Principatele romane a fost inaugurat la Bucuresti, in 1858. Dupa constituirea Romaniei ca regat independent, Eforia (fundatia) spitalelor civile construieste noul spital de copii, inaugurat in 1886 (actualul spital “Grigore Alexandrescu”). Serviciul de radiologie al acestui spital este infiintat in 1914. Dr. Zalman Fruchter este probabil cel mai remarcabil radiolog din istoria serviciului; este citat in PubMed de 27 de ori (14 in reviste straine), intre 1960 si 1981, alaturi de colegi radiologi (Liliana Enachescu, Melania Spodheim), precum si impreuna cu reprezentanti de vaza ai chirurgiei pediatrice (Dumitru Vereanu, Nicanor Coban) sau anatomiei patologice (Popescu-Miclosanu). In 1959, Dr. Z. Fruchter a publicat un superb Atlas de Radiologie Pediatrica. Este urmat de mai multe generatii de radiologi, care au contribuit la dezvoltarea serviciului si a radiologiei pediatrice, dupa posibilitatile timpului, in vremuri nefavorabile specialitatii de radiologie.
Sectia de radiologie este acum in plina dezvoltare, fiind cel mai mare departament de radiologie pediatrica din tara si apropiindu-se, ca nivel al practicii, de modelele vest-europene. In prezent, in laboratorul de radiologie-imagistica sunt incadrate 43 de persoane, dintre care 12 medici radiologi si 28 de asistenti. Exista si cativa colaboratori externi. Activitatea este continua, permanenta pentru urgente fiind asigurata prin doua linii de garda (medici radiologi) si doua posturi cu ture (asistenti de radiologie).
Urmare a planurilor majore de dezvoltare din ultimii ani, sustinute cu finantari de la Ministerul Sanatatii, Primaria Sectorului 1, Academia de Stiinte Medicale si prin donatii, in prezent sunt functionale sau in curs de punere in functiune in spital urmatoarele echipamente de radiologie si imagistica:
Sunt realizate investigatii radio-imagistice prin toate modalitatile aferente specialitatii: radiografii, radioscopii, ecografii, computer-tomografii, imagistica prin RMN, angiografii si sunt in curs de implementare proceduri diagnostice si terapeutice de radiologie interventionala si cardiologie interventionala. Toate acestea contribuie la diagnostice cat mai detaliate si abordari terapeutice cat mai eficace. Principiul nostru este ca fiecare pacient sa beneficieze exact de investigatia de care are nevoie si exact in momentul in care are nevoie, minimizand in acelasi timp riscurile asociate (legate de iradiere, utilizarea substantelor de contrast, anesteziei, procedurilor invazive). Pentru aceasta, ne bazam pe ghidurile realizate de societatile profesionale de radiologie (din Romania, UE, SUA), pe colaborarea din cadrul echipei si pe discutiile interdisciplinare.
Laboratorul de radiologie si imagistica medicala este structurat, organizat si autorizat ca departament intraspitalicesc. Se realizeaza investigatii pentru pacientii internati sau prezentati in urgenta, la solicitarea medicilor clinicieni din sectiile respective ale spitalului, urmare a evaluarii clinico-biologice si dupa validarea se catre medicii radiologi. Investigatiile simple pot fi facute si in cazul pacientilor cu internare de zi, pe cand investigatiile complexe si cele care comporta riscuri nu pot fi realizate decat prin internare continua. In prezent nu se pot realiza investigatii de radiologie/imagistica pentru pacienti ambulatori, respectiv pe baza solicitarilor (bilete de trimitere) de la medici din afara spitalului.