O.R.L.

Compartiment Audiologie

Compartiment audiologie - Sectie O.R.L.
Compartiment audiologie – Sectie O.R.L.

In cadrul Compartimentului de Audiologie efectuam investigatii complexe pentru diagnosticul si managementul tulburarilor de auz si de dezvoltare a vorbirii.

Compartimentul este dotat cu aparatura performanta, conform standardelor actuale mondiale, dedicata investigatiilor auditive specifice copilului.

Cabinetul de audiometrie (cabinet in curs de amenajare după ultimele standarde de performanța) poate fi contactat la 0768.901.878 (număr nou) sau 021.316.93.66 – interior 294.

Echipa Compartimentului de Audiologie are o experienta vasta in diagnosticarea si tratarea afectiunilor de auz si in (re)abilitarea auditiv-verbala.

  • Servicii medicale
Servicii medicale

Audiograma tonala liminara cu casti si in camp liber

Audiograma tonala este un test grafic, care ne ofera informatii exacte despre nivelul de auz al pacientului. De asemenea, ne orienteaza asupra localizarii leziunii, care a determinat scaderea  auzului.

Audiograma tonala se poate efectua cu casti sau in camp liber( pentru pacientii protezati auditiv sau implantati cohlear,  cand dorim sa evaluam eficienta dispozitivelor).

  • Evalueaza nivelul de auz
  • Este o investigatie subiectiva, care depinde de raspunsul pacientului si necesita o colaborare buna cu acesta
  • Este dificil de efectuat(uneori imposibil) in cazul copiilor sub 4-5 ani
  • Aceasta investigatie este nedureroasa si dureaza intre 10-20 de minute, in functie de varsta si nivelul de intelegere al copilului

Pentru a efectua aceasta investigatie in Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” aveti nevoie de un bilet de trimitere catre ORL, de la medicul de familie sau de la un medic de alta specialitate, care are contract cu casa de asigurari si o programare efectuata in  prealabil.

-Audiograma vocala cu casti si in camp liber

-Audiograma conditionata vizual pentru copiii mici

Impedanta: timpanograma si reflex stapedian

Timpanograma  masoara mobilitatea membranei timpanice si a lantului osicular din urechea medie, prin aplicarea unei variatii de presiune in conductul auditiv extrern.

Reflexul stapedian este o investigatie care evalueaza contractia muschiului scaritei din urechea medie, declansata in urma expunerii la un sunet puternic.

  • Acest test nu evalueaza auzul
  • Ne ofera date despre starea urechii medii
  • Este recomandat in cazul otitelor seroase, pentru a evalua stadiul evolutiv al afectiunii
  • Este un test complementar in cazul evaluarii auzului, pentru a exclude o patologie a urechiI medii
  • Este o investigatie nedureroasa si dureaza aproximativ 5 minute
  • Pacientul trebuie sa stea nemiscat fara sa inghita sau sa vorbeasca
  • Rezultatul testului se da pe loc

Pentru a efectua aceasta investigatie in Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” aveti nevoie de un bilet de trimitere catre ORL, de la medicul de familie sau de la un medic de alta specialitate, care are contract cu casa de asigurari si o programare efectuata in prealabil.

Otoemisiuni acustice tranzitorii si produsi de distorsiune

Reprezinta o testare obiectiva a auzului, care se efectueaza prin introducerea unei sonde in ureche. Aceasta sonda emite un sunet care stimuleaza  sonor celule ciliate externe(CCE) din urechea interna. La randul lor CCE emit un sunet, care va fi inregistrat  de aceasta sonda. Daca urechea interna functioneaza in parametri normali, rezultatul testului va fi PASS. In cazul unei leziuni/obstacol la nivelul urechii externe, medii, sau interne(CCE), raspunsul CCE va fi absent iar rezultatul testului -REFER.

  • Este un test care se foloseste in screeningul auditiv al nou nascutului
  • Aceasta testare nu se efectueaza daca exista o leziune/obstacol la nivelul urechii externe sau medii (otita – inflamatia urechii, dop de cerumen, etc).
  • Copilul va trebui sa stea nemiscat, fara sa vorbeasca sau sa planga, iar bebelusii trebuie adormiti
  • Aceasta investigatie este nedureroasa si dureaza aproximativ 10 minute, daca copilul sta linistit, sau doarme.

Pentru a efectua aceasta investigatie in Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” aveti nevoie de un bilet de trimitere, de la medicul de familie sau de la un medic de alta specialitate, care are contract cu casa de asigurari si o programare efectuata in  prealabil.

Potentiale auditive evocate de diagnostic (BERA si ASSR) si de screening (ABR-S)

Potentialele auditive evocate de trunchi cerebral reprezinta o testare obiectiva prin care se evalueaza auzul.

ABR-S analizeaza functionalitatea urechii interne si a caii auditive pana la nivelul trunchiului cerebral.

  • Aceasta testare se foloseste in cazul bebelusilor si al copiilor mici, care nu pot colabora pentru obtinerea unei audiograme
  • Rezultatul testului va fi PASS pentru pacientii cu auz normal, sau REFER in cazul afectarii caii auditive
  • ABR-S ofera mai multe informatii decat otoemisiunile acustice(testare efectuata in maternitati)
  • In timpul testului pacientul trebuie sa stea intins si complet nemiscat, iar bebelusii si copiii mici trebuie adormiti obligatoriu
  • Aceasta este o investigatia nedureroasa si dureaza aproximativ 15 minute

In cazul copiilor care nu colaboreaza, sau nu pot fi adormiti , aceasta testare se poate efectua si sub sedare, cu programare in prealabil in blocul operator.

Pentru a efectua aceasta investigatie in Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” aveti nevoie de un bilet de trimitere catre ORL, de la medicul de familie  sau de la un medic de alta specialitate, care are contract cu casa de asigurari si o programare efectuata in prealabil.

Reabilitarea auditiv-verbala este efectuata in colaborare cu Logopedul din echipa Compartimentului de Audiologie. In cadrul Cabinetului de logopedie se asigura urmatoarele servicii:
1. Evaluarea auditiv-verbala pentru copiii cu suspiciune de hipoacuzie
2. Evaluarea perforamantelor obtinute prin proteze conventionale sau implantabile

3. Terapie logopedica pentru recuperarea auditiv-verbala in urma protezarii auditive conventionale sau implantarii dispozitivelor auditive

După realizarea operatiei de implant cohlear, procesul de recuperare presupune: stimularea auditiva, stimularea cognitiva, formarea și dezvoltarea limbajului verbal, un factor esential în realizarea acestor obiective fiind buna colaborare intre medicul chirurg ORL, audiolog, logoped și familie. Terapia cognitiva și logopedia presupun: stimularea și dezvoltarea proceselor psihice, dezvoltarea vocabularului, clasificari, insusirea partilor gramaticale, formarea propozitiilor și a frazelor. Atât în cadrul cabinetului de logopedie cât și în mediul familial trebuie să se țină cont de parcurgerea anumitor etape esentiale:

-detectarea (focalizarea atentiei copilului asupra sunetului),

-discriminarea ( capacitatea de analiza auditiva),

-identificarea (alegerea stimulului corect dintre mai mulți stimuli auditivi),

-recunoasterea ( repetarea a ceea ce aude) și

-înțelegerea ( răspunsul corect al copilului la sarcini).

4. Consiliere familiala

  • Echipa medicala
Echipa medicala

Echipa Compartimentului de Audiologie:

  • Dr. Dumitrache Panaiota– Medici specialist O.R.L. – Competenta Audiologie
  • Radulescu Florenta– Psiholog – Logoped principal
  • Programe Nationale
Programe Nationale

Pentru buna desfasursre a Programelor Nationale, de Implant Cohlear si Screening auditiv, orarul mai sus mentionat poate suferi modificari.

Compartimentul de Audiologie al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” contribuie la (re)abiliatarea auditiv-verbala a copiilor prin desfasurarea a doua programe nationale:

1.Programul National de Implant Cohlear

1. Ce   este   implantul   cohlear   (IC)   si   cum funcționează?

Implantul   cohlear   este   un   dispozitiv   electronic,   introdus   printr-o interventie   chirurgicala,   ce   ofera   senzatie   auditiva   persoanelor   cu hipoacuzie severa/profunda.

Dispozitivul este alcatuit dintr-o  parte externa,  pozitionata in spatele urechii si o parte interna, formata dintr-un  stimulator/receptor, asezat sub tegumentul cutiei craniene si un  port-electrod  ce este introdus in cohlee.

Compartiment audiologie - Sectie O.R.L.

Componentele Implantului Cohlear:

Microfonul-> capteaza sunetele

Procesorul vocal-> prelucreaza informatiile captate de microfon

Antena->transmite   spre   partea   interna,   prin   inductie electromagnetica, informatia sonora

Receptor/Stimulator->   receptioneaza   semnalul   transmis   de procesorul   vocal   si   converteste   informatia  sonora  in  impuls electric

Port-electrod-> este introdus in cohlee, contine un numar variabil de electrozi(in functie de producatorul implantului cohlear) si stimuleaza electric terminatiile nervoase ale nervului cohlear

2.Indicatiile implantului cochlear/ Criteriile de includere în  Programul National de  Tratament al    Surditatii prin Proteze Auditive Implantabile(P.N.T.S.P.A.I)

Criteriile de eligibilitate:

– Hipoacuzie bilaterala neurosenzoriala profunda cu praguri mai mari de 90dB, pre sau perilingual, sub varsta de 6 ani (IC).

-Hipoacuzie   bilaterala   neurosenzoriala   severa/profunda postmeningitica – prioritate -(IC).

– Hipoacuzie   bilaterala   neurosenzoriala   progresiva   cu   pierderea beneficiului prin metode de protezare clasice ( aparate auditive)-

– Hipoacuzie   bilaterala   neurosenzoriala   postlinguala   profunda   pe frecventele   inalte   (>1000HZ)   si   usoara/medie   pe   frecventele joase(<1000Hz), cu discriminare vocala sub 50% – (IC).

– Hipoacuzie   neurosenzoriala   asimetrica   severa,   profunda,   inclusiv pierderea   totala   de   auz   unilaterala   cu   auz   normal   sau   aproape normal   contralateral   –   (BAHA   sau   alte   dispozitive   cu   ancorare osoasa, ( IC).

-Suport si implicare familiala buna.  Suport psihologic adecvat.

-Asteptari  realiste din partea  familiei in privinta rezultatelor reabilitarii auditiv-verbale.

Tipuri   de  implantare (stabilite de  echipa de implant cohlear in functie de specificul fiecarui copil):

  • Uni-/ bilaterala
  • simultana
  • secventiala

2.Programul National de Screening Auditiv pentru Nou-Nascuti

Certificat de incadrare in grad de handicap (tip A5)

Pentru a obtine acest certificat aveti nevoie de o programare (efectuata cu o luna inainte de prezentarea la comisia de handicap), bilet de trimietere de la medicul de familie si audiograma obtinuta prin testele obiective (BERA), in cazul copiilor care nu pot colabora la audiograma.


Program consultatii

Cu BIlet de Trimitere de la Medicul de Familie, in regim de programare la tel. 021.211.2804

Luni

  • Dr. Dumitrache Panaiota

  • Psih. Radulescu Florenta

Marti

  • Dr. Dumitrache Panaiota

  • Psih. Radulescu Florenta

Miercuri

  • Psih. Radulescu Florenta

Joi

  • Dr. Dumitrache Panaiota

  • Psih. Radulescu Florenta

Vineri

  • Dr. Dumitrache Panaiota (rotatie)

  • Psih. Radulescu Florenta (rotatie)


Echipa medicala


Galerie de imagini

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

Spitalul Clinic de urgenta pentru copii Grigore Alexandrescu

Bd. Iancu de Hunedoara nr. 30-32
Bucuresti, Romania

Telefon centrala: 021-316.93.66
contact@spitalulgrigorealexandrescu.ro

© S.C.U.C. "Grigore Alexandrescu"

More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors