Spital

Sectia Neurochirurgie


Construita cu dragoste pentru micii nostri pacienti, cu respect fata de inaintasii nostri si cu pretuire fata de stiinta si progres, sectia de Neurochirurgie Pediatrica a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti a fost inaugurata la 1 Octombrie 2016 avand ca scop tratarea intregului spectru de afectiuni neurochirurgicale pediatrice la cele mai inalte standarde posibile. In elaborarea planului sectiei, in dotarea si in organizarea acesteia au fost luate drept model unele dintre cele mai faimoase clinici de neurochirurgie si neurochirurgie pediatrica din lume (INI Center Hannover, Mount Sinai Neurosurgery New York, Dana Children’s Hospital Tel Aviv, Hospital Erasme Bruxelles).

Sectia noastra beneficiaza de 2 sali de operatie de tip Smart OR, ambele dotate cu microscop chirurgical Zeiss Vario700 cu camera video HD 4k., Lampi scialitice adaptative cu inregistrare continua, radiologie intraoperatorie tip  C-ARM, Linie de neuroendoscopie Karl Storz (neurochirurgie minim-invaziva si asistata video), Craniotoame si Drill-uri Stryker si Karl Storz, Sisteme inteligente de coagulare Covidien, dispozitiv CUSA – Stryker, instrumentar si microinstrumentar BBraun-Aesculap, Sistem de neuronavigatie modulara si stereotaxie fara cadru Brainlab si nu in ultimul rand sistem integrat de planning pre- si intraoperator, livestreaming, data sharing si telemedicina Brainlab. Salile chirurgicale sunt conectate la internet avand acces permanent la serverul de imagistica a spitalului. Pentru managementul optim al pacientilor sectia dispune de paturi specializate pentru ingrijiri de tip ATI, cu saltele antiescara si monitorizarea tuturor pacientilor in timp real cu statie centrala de control si 2 izolatoare cu presiune pozitiva.

La momentul actual echipa de cadre medicale este compusa din 4 neurochirurgi (2 medici primari (doctori in stiinte medicale) si 2 rezidenti (1 doctorand)) care au efectuat multiple stagii si cursuri de pregatire in domeniul neurochirurgiei in Germania, Israel, Kuwait, Croatia, Austria, Cehia, Turcia, Italia, Polonia, Olanda etc. Echipa noastra este membra AOSpine Europa, aspect care presupune, pe langa pregatirea continua in domeniul chirurgiei cranio-cerebrale, o participare regulata la diverse cursuri si seminarii in domeniul chirurgiei spinale. Din 2016 medicii participa activ si reprezinta Romania cu lucrari la cele mai importante congrese din domeniul neurochirurgiei si neurochirurgiei pediatrice de pe Mapamond (WFNS, EANS, CENS, SRN, ISPN). Pe langa cele de mai sus, acestia contribuie personal la dezvoltarea unei biblioteci a clinicii, dotata cu cele mai noi aparitii in materie de tratate neurochirurgicale precum si abonamente la reviste de profil. Ne mandrim sa afirmam ca sectia noastra acopera tot spectrul de leziuni neurochirurgicale pediatrice precum malformatiile congenitale cranio-spinale, craniostenozele, hidrocefalia, traumatismele cranio-cerebrale si vertebro-medulare, patologia tumorala craniana si spinala, patologia degenerativa spinala, patologia neurovasculara pediatrica, patologia infectioasa (empieme si abcese ale sistemului nervos). De la momentul inaugurarii (Oct. 2016)  si pana la momentul actual (Feb. 2020)  sectia de neurochirurgie a avut peste 1100 de internari continue si 325 de interventii furnizand de asemeni si tratament in regim ambulatoriu unui numar de peste 1500 de pacienti.

Perspectivele de dezvoltare ale sectiei includ dotarea cu un aparat RMN intraoperator (aspect prevazut in constructia clinicii), microscop chirurgical robotic tip Zeiss Kinevo cu accesorii pentru administrare de 5-ALA si coloranti pentru chirurgie vasculara si nu in ultimul rand aparat CUSA pentru cura endoscopica a tumorilor.

Medic coordonator sectie,

Dr. Nica Dan Aurel 

Medic primar, doctor in stiinte medicale


Cazuri demonstrative:

Foto 1,2,3: Patologie tumorala: Tumori cerebrale extrem de rare (neurinom trigeminal) aspect pre- si postoperator, rezectie completa sub microscop operator asistat endoscopic.

Foto 4,5: Tumora de ventricul 4 aspect pre si postoperator

Foto 6,7: Aspect microneurochirurgical intraoperator 10X (meningiom de filum terminale), rezectie completa

Foto 8,9,10: Patologie Traumatica: colectii hematice extradurale, subdurale, fracturi craniene

Foto 11,12 Patologie traumatica spinala: Tentativa de suicid cu fracturi cominutive spinale. Rahisinteza cu suruburi transpediculare.

Foto 13,14,15,16,17: aspecte neuroendoscopice intraoperatorii

Fig 18,19,20 Planning chirurgical cu markeri fiduciali pentru neuronavigatie.

Fig. 21,22,23. Aspecte imagistice din timpul tratamentului unei paciente cu sindrom plurimalformativ operata iterativ pentru craniostenoza. Evolutia pacientei a fost favorabila.


Program garda – urgente

Fara bilet de trimitere, doar cu CNP si parinte/apartinator legal – (ruda gr. 1)

Garda de Neurochirurgie este asigurata prin intermediul Unitatii Primiri Urgente (UPU).


Medici


Galerie de imagini

© S.C.U.C. "Grigore Alexandrescu"

More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors