Spital

Sectia Clinica Terapie Intensiva – Toxicologie


Toxicologie
Toxicologie

Sectia Toxicologie – ATI, sectie cu 25 de paturi a fost oficializata in anul 1994, prin ordin al Ministrului sanatatii, fiind o sectie unicat in stuctura de urgente pediatrice. Sectia este incadrata cu 7 meddici primari si specialisti cu competenta in terapia de urgenta pediatrica si in toxicologie clinica. Medicii sunt membri ai Societatii Europene de Toxicologie clinica. Seful sectiei este Prof. Dr. Ulmeanu Coriolan Emil, ceilalti medici fiind dr. Viorela Gabriela Nitescu, dr. Madalina Petran, dr. Simona Stanca, dr. Iolanda Vivisenco, dr. Alexandru Ioan Ulmeanu, dr. Dora Boghitoiu

Sectia Toxicologie ATI a asigurat spitalizare continua in:

  • 2016- 3020 pacienti
  • 2017 – 2957  pacienti
  • 2018 – 3000 pacienti
  • 2019 – 2320 pacienti

Sectia de Toxicologie ATI care functioneaza in cadrul SCUC, este sectia cu cel mai mare rulaj de pacienti. Cazurile internate si tratate reprezinta cazurile cele mai grave din clinica de pediatrie , sectia realizand un indice de complexitate de 1.2713. Patologia abordata ca urgenta este reprezentata de : intoxicatii grave peste 1200 de cazuri anual, dintre care 300 de come toxice; sindroame de deshidratare acuta peste 500 de cazuri; insuficiente respiratorii; stari de rau asmatic; purpure trombocitopenice; purpure anafilactoide; soc anafilactic – urticarie acuta; pneumonii grave; convulsii febrile; stari de rau convulsiv; bronsiolite grave; anemii severe; sindroame de deshidratatre secundare bolilor respiratorii; insuficiente renale acute.

In cadrul sectiei functioneza Centrul National Antitoxic , for metodologic pentru 6 Centre Antotixice regionale: Iasi, Constanta, Craiova, Targu Mures, Cluj si Timisoara , care desfasoara o activitate permanenta , inclusiv in aprovizionarea cu antidoturi la nivel national. Centrul a fost infiintat prin Ordinul MS 862/2006.

Serviciul Toxapel asigura coordonarea primului ajutor in intoxicatii si protocoale de tratament pentru spitalele din tara care solicita, avand 6000-7000 de apeluri anual. El a fost infiintat in anul 1999 si este primul din tarile din estul Europei.

Dotarea sectiei permite monitorizarea permanenta a cazurilor grave datorita existentei si functionarii a  5 monitoare, aspiratoare, aparate EKG, ecograf, microanalizor de toxicologie etc.

Grefata pe structura sectiei functioneaza si Clinica II Pediatrie pentru studentii Facultatii de Medicina Dentara a UMF „Carol Davila” care asigura invatamantul de pediatrie pentru 450 de student/ 3 serii a cate 150. In vatamantul de perfectionare este asigurat pentru grupe de 7 rezidenti de pediatrie si 40-50 de medici de alte specialitati pentru stagiul de Urgente pediatrice.


Program garda – urgente

Fara bilet de trimitere, doar cu CNP si parinte/apartinator legal – (ruda gr. 1)

Garda de Toxicologie – Pediatrie este asigurata prin intermediul Unitatii Primiri Urgente (UPU).


Medici


Galerie de imagini

© S.C.U.C. "Grigore Alexandrescu"

More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors